Chia semínka - Co jsou a proč je jíst?
Určitě už jste někdy slyšeli o populárních chia semínkách. Co jsou ale zač? Chia patří mezi superpotraviny, které se vyznačují vysokým množství tělu prospěšných živin, a právě proto jsou velice přínosné pro naše zdraví. Chia semínka se mohou pyšnit nemalým množstvím zdravotních benefitů pro lidský organismus!
Spousta lidí považují Chia za nový trend v lidské stravě, ale pravdou je, že velký význam měla už v době Mayů a Aztéků, jimž sloužila chia jako základní potravina.
Chia semena jsou jedlá semínka rostliny Šalvěje hispánské (Salvia hispanica L.). Tato rostlina se pěstuje téměř všude, ale za největší producenty se stále považuje Mexiko, Argentina nebo Peru. Rostlina se vyznačuje modrofialovými květy, semínka chia jsou nejčastěji černá nebo bílá, o velikosti podobně jako sezamová semínka.
V Mayském jazyce slovo ,,chia“ znamená ,,síla“. V mexické lidové medicíně se taky uvádí, že 1 polévková lžíce semínek poskytne člověku dostatek živin až na 24 hodin. Např. Chia fresca, lahodná zdravá limonáda, se pije v zemích Střední Ameriky jako každodenní nápoj.
Nutriční informace a zdravotní benefity
Chia semínka se mohou pyšnit zajímavým nutričním složením, které jsme čerpali z databáze potravin USDA. Hodnota 28,5 g odpovídá 2 polévkovým lžicím.
Výživové hodnoty na 28,5 g:
Energie | 138 kcal |
Sacharidy | 11,9 g |
Tuky | 8,7g |
Bílkoviny | 4,68 g |
Vláknina | 9,7 G |
Fosfor | 244 mg |
Vápník | 179 mg |
Draslík | 115 mg |
Chia semínka jsou odborníky doporučována kvůli jejich vysokému obsahu bílkovin, antioxidantů, vlákniny, vitaminů a minerálních látek, z nichž mají velký význam fosfor, vápník, draslík, ale i hořčík, měď nebo železo.
Chia semínka jsou velice oblíbená u diabetiků nebo u osob, které mají vysoký tlak či zvýšený cholesterol. Jsou významným zdrojem bílkovin, proto mohou být zajímavé pro sportovce, vegetariány i vegany.
Pojďme se společně podívat na benefity těchto miniaturních semínek:
- Mají vynikající hydrofilní vlastnosti - dokážou na sebe vázat mimořádně velké množství vody a pozitivně tak ovlivňují náš trávicí systém, podporují střevní peristaltiku, působí detoxikačně a zasytí na dlouhou dobu, proto mohou být skvělým pomocníkem při hubnutí.
- Obsahují cennou vlákninu a velké množství nenasycených mastných kyselin, např. omega 3, které mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a oběhovou soustavu.
- Neobsahují lepek, proto jsou ideální potravinou pro bezlepkovou dietu.
- Poskytují kvalitní bílkoviny, které jsou důležité pro stavbu těla.
- Vyznačují se vysokým obsahem vitaminů, minerálních látek a antioxidantů.
- Podporují funkci pohybového aparátu - vyznačují se vysokým množstvím vápníku, hořčíku a jiných minerálních látek, které mají pozitivní vliv na nervový systém a látkovou výměnu.
- Chia jsou zásobárna důležitých vitaminů - především vitamin E funguje jako antioxidant, který chrání před volnými radikály a poškozením buněk. Chia tak zabraňují předčasnému stárnutí buněk. Vitaminy A a B působí pozitivně na látkovou výměnu a imunitní systém a přispívají tím ke zlepšení zdraví a celkové pohodě.
Použití v kuchyni
Použití Chia semínek v kuchyni je skvělou volbou, zejména pro jejich univerzální použití - ať už jsou semínka bílá, černá, mletá nebo ve formě gelu. Můžeme je používat jak samostatně, tak i namočené ve vodě či v mléce. Tato malá semínka mají vynikající schopnost vázat tekutinu, takže vzniklý gel se může používat jako pojidlo namísto vajec. Pro svoji neutrální chuť se hodí se do sladkých i slaných receptů.
Gel z chia semínek - pojivo a náhrada za vejce
Chystáte se péct oblíbený moučník, ale zjistili jste, že nemáte vejce? To přece není žádný problém! Jak jsme již zmiňovali v předchozím odstavci-chia gel dokáže skvěle nahradit funkci vajec. Semínka v tekutině silně nabobtnají a vytvoří gel, který se může použít do mnoha receptů. Příprava chia gelu je velice snadná!
Na 1 porci (vzniknou 4 polévkové lžíce chia gelu) budeme potřebovat:
- 1 polévkovou lžíci chia semínek,
- 6 polévkových lžic tekutiny (např. voda, kravské mléko, mandlové mléko).
Postup: Smícháme chia s tekutinou v poměru 1:6 a necháme minimálně 30 minut máčet v lednici. Nejlepší je nechat namáčet přes noc.
Chuť gelu vždy závisí na použité tekutině. Pro smoothie, dezerty nebo do pečení, se nejčastěji chia semínka namáčejí v kravském, mandlovém nebo rýžovém mléce. Pokud chcete péct bez vajec, můžete je nahradit právě chia gelem.
Jak chia semínka skladovat?
V lednici chia gel vydrží maximálně 4 dny, nejlepší ho je spotřebovat do dvou dnů. Abychom u chia semínek zachovali co nejvíce účinných látek, je doporučeno nevystavovat je vysokým teplotám. Syrová semínka uchovávejte v chladu, na suchém a tmavém místě. Takto skladovaná vydrží několik měsíců, aniž by žlukla.
Recept: Chia puding
Zde máte recept na můj oblíbený Jahodovo-mangový chia puding.
Pro přípravu 4 porcí budeme potřebovat:
6 polévkových lžic chia semínek, 200 ml kokosové mléko, 100 g čerstvých jahod, 1/2 mango, agávový sirup na doslazení, sušené ovoce na dozdobení
Postup:
- Chia semínka namočíme do mléka a necháme 30 minut odležet v lednici, aby nabobtnala.
- Jahody omyjeme a necháme okapat.
- Stranou si odložíme 4 ks a zbytek jahod s mangem rozmixujeme do hladké pěny.
- Podle chuti můžeme lehce přisladit agávovým sirupem.
- Přichystáme si 4 poháry, do poloviny navrstvíme nabobtnalé chia semínka a zbytek doplníme umixovanou pěnou.
- Vrch dezertu můžeme dozdobit buď zbylými plátky čerstvých jahod, nebo posypeme lyofilizovanými jahodami. Já ráda přidávám nastrouhané kousky čokolády.
- Skleničky necháme odležet v lednici do druhého dne, kdy chutnají nejlépe :-)
Můj oblíbený recept už znáte, takže nezbývá nic jiného, než ho taky vyzkoušet! Nakupte si na zkoušku naše chia semínka a zkuste obohatit svůj jídelníček touto skvělou superpotravinou.
Autor: Urbánková M.