Jak působí cukr na naše tělo a tipy, jak ho omezit
O cukru toho bylo již napsáno spoustu. Jednou byl vychvalovaný a byly démonizované tuky a teď je to zase cukr. Jsou tyto obavy oprávněné, co dělá po jeho konzumaci s naším tělem a jak se zbavit závislosti? O tom všem se budeme dnes bavit.
Typy sladidel
Spousta z nás si při slově cukr vybaví často jen cukr bílý (stolní) a někteří jedinci možná také cukr hnědý (třtinový). Tímto ale často naše znalosti ohledně cukru končí a my tak sníme spoustu potravin s přídavkem sirupů, šťáv, medu a sladidel, než bychom si představovali. Že se v cukru vyznáte více? Zkuste si udělat malý test. Uvedeme zde pár názvů cukru, sladidel nebo sirupů a sami si můžete dělat čárku za každý, který znáte.
Palantinóza, agávový sirup, melasa, glukózový sirup, maltitol, sorbitol, aspartam, acesulfam K..
Jestliže máte čárek alespoň 5, jste již opravdu velký znalec a cukr a vše okolo něj pro vás není nic nového. Nikdo však neví vše, a proto se i tak s námi pojďte dále vzdělat o této sladké pochoutce.
Ač výše zmíněné názvy nezní jako cukr, ale často spíše jako chemická sloučenina, vše je sladidlo (i když s tou chemickou sloučeninou máte také pravdu). Cukr dělíme na přírodní sladidla a umělá sladidla.
Jsou umělá sladidla lepší než cukr?
Umělá sladidla jsou známé díky jejich nízkému obsahu kalorií (často neobsahují žádné). Nesou s sebou však určité riziko, o kterém se příliš nemluví. Umělé sladidlo funguje tak, aby nám dodalo pocit sladkosti, ale zároveň tak, že do těla nejde cukr a s ním spojená energie. Naše tělo tak očekává cukr a začne uvolňovat glukózu z krve do buněk. To může způsobovat hypoglykemii, bolesti hlavy, a dokonce i nevolnosti.
Spousta výrobců už sladidla používá běžně a konzumenti si chválí jejich vlastnosti v podobě sladší chuti a snížení počtu kalorií. Jak jsme výše zmínili působní umělých sladidel na náš organismus a co vše dělají s naším tělem, měli bychom být s její konzumací opatrní. Nemusíte však ze své stravy ihned vyřazovat všechny výrobky, které je obsahují. Stačí být pouze obezřetní, konzumovat je v rozumném množství, a hlavně to nepřehánět.
Přírodní sladidla
Přírodní sladidla se mohou zdát podle názvu neškodné, ale opak je pravdou. Do této skupiny patří právě veškeré cukry, na které jsme zvyklé. Patří sem sacharóza (obyčejný bílý cukr), fruktóza (ovocný cukr), glukóza (hroznový cukr), třtinový (hnědý) cukr, palatinóza, ale i kokosový cukr a med.
Možná si teď říkáte, že jsme nezmínily v poslední době populární sirupy jako je agávový, čekankový a tak podobně. Popravdě, tyto kategorie patří také do kategorií přírodních sladidel. Často jsou promovány jako zdravý způsob slazení. Málo kdy to tak však opravdu je a často kupujete jen předražený cukr v podobě sirupu.
Jedním z příkladů je i agávový sirup, o kterém se jistou dobu mluvilo jako o zázraku. Tento „zázrak“ se získává z rostliny agáve a kvůli tomu obsahuje až 90 % fruktózy. Fruktóza, jakožto cukr ovocný, zní jako skvělé sladidlo. Tento cukr ale může za většinu problémů spojených s cukry a slazením!
Co způsobuje cukr v našem těle
Obyčejný stolní cukr se skládá z poloviny z glukózy a z poloviny z fruktózy. Glukóza působí v našem těle především jako palivo. Dodává energii našemu mozku a tělu. V případě přebytku se také dokáže uložit do jater, odkud tuto energii může tělo v případě potřeby čerpat.
S fruktózou už je to ale horší. Fruktóza je v posledních letech považována za to zlo, které způsobuje civilizační choroby a spoustu z problémů, které trápí lidi po celém světě. Problém s fruktózou spočívá v tom, kde ji naše tělo odbourává. Fruktóza je totiž odbourávána v játrech a s tím souvisí nebezpečné ztučnění jater a ukládání tuku v oblasti břicha, což je velmi nebezpečné.
Jak tedy cukr omezit?
Jedněmi z nejnebezpečnějších kalorií jsou ty tekuté v podobě sladkých limonád. Jakmile se dokážete zbavit slazených nápojů v podobě sycených limonád, ovocných šťáv, energetických nápojů, ale i ovocných džusů, z vaší potravy ubude takového cukru, že tomu ani sami nebudete věřit. Jedna lahev sycené limonády může totiž obsahovat od 150 až po neuvěřitelných 200 g cukru! Přitom doporučený příjem přidaných cukrů je pro zdravého dospělého člověka něco okolo 50 g.
Další možností je sladit dezerty a celý svůj život přirozeně. Je v receptu potřeba cukr? Rozmačkejte hodně zralý banán a máte hotovo. Máte chuť na sladkost? Dejte si ovoce. A pokud už nemůžete vydržet chuť na čokoládu, dejte si tu kvalitnější s více procenty kakaa.
Začněte číst etikety a dávejte pozor na to, jestli jsou potraviny opravdu tak zdravé, jak se tváří. Spousta tyčinek, džusů, a dokonce i konzerv s fazolemi v rajčatové omáčce obsahují cukru mnohem více, než byste řekli. Jíte snad slazené müsli, proteinové tyčinky v polevě, 100 % ovocné džusy a odtučněné ochucené jogurty? Zkuste si někdy přečíst jejich složení. Možná budete překvapeni.
Jako každý člověk, tak s největší pravděpodobností i vy jste zvyklí na výbornou sladkou chuť, která dělá vše tak dokonalé. Nejjednodušší způsob, jak se zbavit závislosti na cukru, je však přestat nebo omezit slazení na minimum. Chuťovým pohárkům bude chvíli trvat, než si na nové chutě zvyknou.
Jakmile si však zvyknou, už cukr nebudete potřebovat, vaše tělo bude zdravější, vaše kůže jasnější a vy budete mít tolik energie, že si půjdete po práci ještě zaběhat.