Stručná příručka k lískovým oříškům
Lískové ořechy patří mezi nejoblíbenější ořechy rostoucí na stromě. Můžete je najít v téměř každém obchodě, ale i například na trzích.
Jsou dobrým zdrojem vlákniny, která podporuje správnou funkci trávicího traktu a pomáhá předcházet zácpě. Obsahují i antioxidanty a vitamín E. Jejich pravidelná konzumace pomáhá udržovat optimální hladinu cholesterolu v krvi.
Odkud se lískové ořechy vlastně berou?
Pro lískové ořechy je typická nasládlá chuť a pocházejí ze stromu lísky obecné. Líska je dlouhověký, opadavý strom, který může dosahovat výšky až šesti metrů. Nejvíce se jim daří v klimatech, kde probíhají chladné zimy a mírná léta. Lískové ořechy původně pocházejí z Asie, kde jsou dokonce považovány za symbol plodnosti.
A jak působí lískové ořechy na naše zdraví?
V prvé řadě mohou mít pozitivní vliv na náš mozek. Díky lecitinu totiž posilují soustředění a zlepšují paměť. Hořčík, niacin a vitamin E také prospívají nervům. Jak už jste se dočetli v úvodu, lískáče jsou výborným zdrojem vlákniny. Vaše střeva vám tedy po konzumaci této pochutiny budou dozajista vděčná, jelikož podporují jejich přirozený a zdravý pohyb! Zdraví přispívají i tím, že zabraňují vzniku ledvinových kamenů, křečových žil či hemeroidů. Navíc jsou bohatým zdrojem omega-6 a omega-9 mastných kyselin.
A co slupka? Nechat, nebo oloupat?
Z hlediska chuti nemusí někomu sednout hořkost slupky a může zkazit prožitek při jezení ořechů. Neměli byste neloupané ořechy jíst, pokud máte problémy s trávením, jsou totiž hůře stravitelné. Nejlépe slupku oloupete tak, že dáte lískové ořechy na chvíli do trouby. Po vyjmutí je stačí promnout v ubrousku, či utěrce a krásně se od ořechů oddělí.
Naproti tomu ale slupka ponechává ořechům charakteristický vzhled a především se v ní nachází spoustu prospěšných látek, které působí jako antioxidanty. Takže pokud vám její chuť nevadí, není vůbec na škodu jíst ořechy neloupané.
Je olej z lískových ořechů prospěšný?
Určitě je. Tento olej totiž dokáže přispívat ke správné funkci pohlavních orgánů a harmonizuje hormonální nerovnováhu. Například pouhá lžíce dokáže zmírnit bolesti při menstruaci. Navíc podporuje regeneraci plic.
Hodí se ale i pro vnější použití. Díky dobré vstřebatelnosti a regeneračním účinkům se může používat proti akné, jelikož přirozeně hydratuje pleť a dodává jí potřebné živiny. Olej z lískových ořechů pomáhá regenerovat poškozené tkáně a je tedy výbornou volbou jako pečující prostředek na jizvy, poškozenou pokožku od slunce a podobně. Bývá i základní směsí pro různé masážní oleje.
Obsahuje také spoustu vitamínů a minerálů. Železo, hořčík, vápník, vlákninu i zinek. Nechybí mezi nimi ani B1, B2, C a E.
Jak je skladovat a co z nich můžete připravit?
Měli byste dbát na to, že lískové ořechy jsou náchylnější vůči plísním a parazitům. Tudíž nejlepší způsob při skladování je vyhnout se vlhkosti a uchovávat je v suchém a tmavém prostředí. Doporučujeme před uskladněním rozprostřít například na tác a nechat je proschnout.
Pokud chcete, aby vám lískáče vydržely déle, není od věci je zamrazit. Vydrží ve vašem mrazáku klidně celý rok a navíc udržíte jejich konzistenci i chuť!
Lískový ořech má v kuchyni určitě své místo. Dá se přidat jako chutný prvek do vašich snídaňových cereálií, ale i jako přísada do koláčů, buchet, dortů nebo salátů. Výborný je také lískooříškový krém, který se může mazat například na palačinky. Můžete je mlsat obalené v medu, nebo namočené v domácím másle. Zkrátka se pro tuto zdravou pochutinu najde velmi široké využití!