DÁREK ZDARMA KE KAŽDÉ OBJEDNÁVCE

Vláknina: proč ji konzumovat, kde ji najdu a co se děje při jejím nedostatku?

Dostatek vlákniny je nezbytný pro dobře fungující organismus. Většina z nás však na dostatečný obsah vlákniny nedbá, a tak dochází ke zbytečným problémům s trávením a civilizačním chorobám jako jsou hemoroidy a záněty a rakoviny tlustého střeva, za kterými stojí právě nedostatek této důležité složky naší potravy.

 

Co je to vláknina

Vláknina je nerozpustná, ale i rozpustná složka naší potravy, která je sama o sobě špatně stravitelná. Rozpustná vláknina v našem těle bobtná a má schopnost díky fermentaci v trávícím traktu poskytovat energii. Taktéž reguluje trávení sacharidů a tuků a vede tak k pocitu nasycení. Mimo to ji také naše tělo využívá jako živiny pro naši mikrobiální flóru. Zde se bavíme o pojmu prebiotikum.

Nerozpustná vláknina plní naopak úplně jinou funkci. Její hlavní prací je zvětšit svůj objem ve střevech a díky tomu zvětšit objem stolice. Tato vláknina urychluje vyprazdňování a díky ní se v těle nehromadí odpadní látky.

 

Kolik jí denně konzumovat a proč

Všeobecné doporučení pro konzumaci vlákniny se pohybuje kolem 20-35 g za den pro dospělého člověka. Dětem však bude stačit mnohem méně. Doporučuje se pro ně konzumovat tolik gramů jako je jejich věk a k tomu přičíst 5 g.

Rozpustná vláknina je, jak už jsme výše zmínili, velmi důležitá pro naše střeva. Zvyšuje obsah stolice a působí na naše střeva jako kartáč, který je dokáže dokonale vyčistit. Tato její vlastnost se hodí jako prevence proti rakovině tlustého střeva.

Tato vláknina se také váže na cholesterol, odvádí ho z těla ven a tím chrání i naše srdce. Konzumace vlákniny také nezvyšuje hladinu cukru v krvi a budete se po její konzumaci cítit déle syti. Díky schopnosti rozpohybovat střeva nám dostatečná konzumace vlákniny pomáhá vyrovnat problémy se zácpou a průjmem.

Nerozpustná vláknina na rozdíl od té rozpustné nemění svůj objem a v podstatě jen prochází trávicím traktem. Tato vláknina se může zdát na první pohled zbytečná, ale není tomu tak. Díky tomuto procházení s sebou bere ven z trávícího traktu i ostatní zbytky potravy.

 

V jakých potravinách vlákninu najdeme

Pokud byste chtěli zvýšit příjem vlákniny, ale nevíte, kde ji hledat, tento odstavec bude ten pravý pro vás. Potraviny bohaté na vlákninu nemusíte nějak složitě hledat a nejspíše je jíž teď najdete na svojí zahrádce nebo ve svojí spíži.

Základním pravidlem je zařadit více ovoce a zeleniny. Vysoký obsah rozpustné vlákniny najdete v borůvkách, banánech nebo jablcích. Ze zeleniny jsou to hlavně brambory a všeobecně kořenová zelenina. Na rozpustnou vlákninu jsou také bohaté například obiloviny jako ječmen a oves. Dále se do této kategorie dají zařadit i rozličná semínka, oříšky a luštěniny.

Nerozpustná vláknina je součástí všelijakých jedlých slupek a na první pohled “zbytků”, které jsou ale pro naše tělo velice důležité. Dále se nachází v hnědé rýži, otrubách nebo celozrnném pečivu.

Skvělým zdrojem vlákniny je také jablečná vláknina, která se vyrábí, jak již název napovídá, z jablek. Vláknina pochází z usušených a na jemný prášek rozemletých jablečných slupek. Pomáhá nám nenásilnou formou přírodně zvýšit obsah vlákniny ve stravě. Tento prášek si totiž můžete přidat i do kaší, smoothies atd., které by jinak například byly na vlákninu chudé.

Z naší nabídky splňují požadavky na vysoký obsah vlákniny například kvalitní ovesné, rýžové nebo i pohankové a žitné vločky. Dále si do košíku na našem e-shopu nesmíte zapomenout přidat tolik populární lyofilizované ovoce, které našemu tělu nabízí až 15 g vlákniny na 100 g.

 

Jak poznám, že konzumuji nedostatek vlákniny

Nedostatečný příjem vlákniny způsobuje zmenšení obsahu stolice až o polovinu. Tím se v tlustém střevě vstřebává více vody z tráveniny a vzniká tak tvrdá stolice, která poté při jejím vylučování znamená nutnost zapojovat břišní svaly. Tuhá stolice může také zvýšit problémy a zapříčinit vznik zánětu slepého střeva nebo v dnešní společnosti tak častých hemoroidů, které se řadí mimo jiné mezi velmi rozšířené civilizační choroby.

Jak můžete vidět, vlákninu najdete téměř v každé čerstvé a průmyslově nezpracované potravině. Dodržovat předepsané množství vlákniny tak znamená zařadit větší množství čerstvých potravin. Zkuste a uvidíte, že po pár týdnech se váš trávicí trakt dá do pořádku a bude zase šlapat jako hodinky. Chce to je trošku píle a špetku úsilí a zázraky vás v tomto ohledu neminou.

 

Autor: Krejčová T.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz