Tyto výjimečné ořechy rostou na stromě nazývaném mandloň obecná. Tomuto stromu se někdy příhodně říká i mandlovník.
Mandle v sobě také ukrývají nespočet vitamínů a minerálů. Obsahují vitamíny B a E a minerály vápník, draslík, zinek a železo.
Díky tomu, že jsou tyto ořechy bohaté na vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky, pomáhají také v boji proti vysokému cukru v krvi, vysokému cholesterolu a pomáhají předcházet i kardiovaskulárním chorobám.
Konzumovat je můžete v dezertech, v jogurtu nebo jen tak samotné. Na mandlích si totiž pochutnáte v každém případě.
Často je konzumujeme syrové, ale mají skvělé využití jak ve studené, tak i teplé kuchyni. Oblíbené je především mandlové mléko, mouka a chutné proslulé mandle v čokoládě.
Loupané mandle jsou lépe stravitelné a tělo z nich lépe čerpá zdraví prospěšné látky. Díky vysokému obsahu antioxidantů, bílkovin, vápníku, vlákniny a zinku získaly pověst jedinečné potraviny se širokým uplatněním.
Sladké mandle obsahují kolem 50% tuku, 20-25% bílkovin (maso 15-20%), asi 10 % sacharidů. V mandlích najdete také spoustu vlákniny, vitaminu B1, B2, B3, B6 a E. Jsou také bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, fosforu, seleni, železa a manganu.Mandle vynikají svým vysokým obsahem hořčíku, díky němuž působí jejich pravidelné užívání jako uklidňující prostředek. Obsahují také glykosidy amygdalin, prunasin), které v těle působí protizánětlivě. Díky tomuto bohatému obsahu vitamínů, minerálů a jiných důležitých složek pro správnou funkci těla, mají plody mandloně velmi pozitivní vliv na zdraví. Pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu, vážou volné radikály v těle, jsou prevencí proti rakovinovému bujení, snižují riziko kardiovaskulárních chorob, podporují krevní oběh a celkovou imunitu těla. V neposlední řadě snižují riziko vzniku diabetu a Alzheimerovy choroby.
Výživové hodnoty výrobku na 100 g:
Energetická hodnota: |
2671 kJ / 638 kcal |
Tuky: |
52 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny |
4 g |
Sacharidy |
19,2 g |
- z toho cukry |
4,8 g |
Vláknina |
10,0 g |
Bílkoviny |
18,3 g |
Sůl |
0,4 g |