PRO-BIO Ječné kroupy BIO 500g
Kód: 3005



Detailní popis produktu
Ječné kroupy vznikají po obroušení ječného zrna - odstraněním vnějšího nestravitelného obalu (plev), otrub a větší část klíčku. Ječmen je znám asi tři tisíce let. Velice populární byl již mezi gladiátory v antickém Římě, především kvůli svému nutričnímu bohatství.
Ječné zrno je především zdrojem sacharidů (75-85%) a bílkovin (11-13%), v menší míře pak tuků (cca 2-3%) a dalších látek. Důležitý je i obsah vitaminů (zejména skupiny B a E, kyselina pantotenová, listová a biotin) a minerálních látek, zvláště křemičitanů, vápníku a fosforu. Díky vysokému obsahu vitamínu B5 chrání před záněty kůže a zabraňuje šedivění vlasů. Obsahuje rovněž významné množství selenu - látky jež se osvědčila v boji proti nádorům. Snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů. Ječmen působí příznivě při srdečně - cévních chorobách, vysoké hladině cholesterolu, žaludečních a střevních potížích a je dobrým prostředkem proti zácpě. Rovněž pomůže při různých nemocích jater a žlučníku. Konzumace ječmene se ukázala být účinná při prevenci a léčbě arteriosklerózy.
Ječmen není chlebovinou, obsahuje málo lepku, ale používá se na pečení plochých chlebů a placek - na rozdíl od pšenice však obsahuje méně glutenu (pečivo z ječné mouky je proto hutnější a těžší). Pro zvýšení svěžesti je možné ječnou mouku až do 20% přidávat do mouky na přípravu různého pečiva. Ječné kroupy jsou vhodné do polévek, pomazánek, salátů, k zapékání, dušení i jako příloha.
Nutriční hodnota ve 100g: Energie 1 496 kJ (356 kcal). Bílkoviny: 9,9 g. Sacharidy: 75,3 g. Tuky: 1,8 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): železo 2,1 mg (15% DDD). DDD = doporučená denní dávka
Složení: ječmen bezpluchý - BIO produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti nejvýše do 75%.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Další obiloviny |
---|---|
Hmotnost: | 0.51 kg |
Gramáž: | 500 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.